Zoeken in deze blog

maandag 14 april 2014

Koekebrood op z'n aziatisch


De kunst van het brioche bakken is er één van geduld, liefde en veel, heel veel boter. Tijdens mijn onvergetelijke one-day-crash-course croissants en brioche bakken bij Le Cordon Bleu, werd me dat duidelijk. De specifieke smaak komt van het laten rusten van het deeg zodat de gist haar werk kan doen, een fikse lading malse vanillestokjes, daarbij talloze boerenerf-eitjes en een ongenadige hoeveelheden Normandische roomboter. Het deeg moet 45 minuten draaien totdat je een flatsend geluid hoort, afkomstig van het elastische deeg die tegen de rand van de mengkom slaat. Kortom, je hebt zomaar al je zintuigen nodig om een goed brioche deeg te kunnen maken.

Op die manier duurt echte goede brioche zomaar twee-drie dagen. En die hebben we natuurlijk niet allemaal! Maar hoe spelen we dan vals? Het antwoord hierop komt uit het land van rijzende zon, het land waar de echt goede valsspelers wonen, het land waar "Made in Japan" vandaan komt .. Japan.
In Japan kent men namelijk de Tang Zhong-methode. Deze methode bestaat uit het toevoegen van een roux bestaande uit bloem en water of bloem-water-melk aan je deeg. Als gevolg krijg je -ik weet het fijne er niet van maar het werkt-  een prachtig zacht en 'fluffy' brood.

Dus, alle valsspelers verzamelen! Ik gebruik de keukenmachine met de deeghaak:
Voor de roux: 
- 25g bloem
- 125ml water

Roer de bloem door het koude water en verwarm op een medium pitje. Langzaam maar zeker verdwijnen de klontjes en zodra je garde sporen trekt in de roux, haal je deze van het vuur en giet hem in een -bij voorkeur stenen- bakje. Dek af met wat plasticfolie, direct op de roux om een velletje te voorkomen.

Voor het deeg: 
- 400g bloem
-110ml melk
- 8g gedroogde gist of 14g verse gist
- 75g boter
- 110g tang zhong-roux
- 50g (riet)suiker
- 8g zout
- 2 eieren + 1 eidooier losgeklopt met wat room

Verwam de melk met een schepje suiker tot lauw en laat de gist en de boter hierin oplossen. Let op; lauw, want ander helpen we de gist om zeep. Voeg het zout en de rest van de suiker toe aan de bloem en zet de machine op standje langzaam. Giet de melk-met-gist-en-boter erbij, vervolgens de twee eieren en de tang zhong. In dit stadium kun je ook wat vanille toevoegen. Het deeg ziet er in eerste instantie niet uit maar als het een beetje een geheel wordt, voer dan het tempo op naar allersnelst. Op een gegeven moment zijn alle gluten lekker aan de klus geweest en hangt het deeg als een bal om de haak. Nu flatst hij ook tegen de kom tijdens het draaien. Dit proces duurt ongeveer tien minuten!

Vorm met bebloemde handen een mooie bol van het deeg, leg het in een met wat bloem bestoven kom en dek af met plasticfolie. Lekker warm wegzetten en laten rijzen, ongeveer een goed uur à anderhalf.

Verwarm de oven voor op 175 graden en kneed het deeg goed door. Maak een mooie bol, of een vlecht en doe die in een bakblik of maak allemaal kleine bolletjes en leg die op een bakplaat - jouw deeg, jouw fantasie! Smeer in met de eidooier-met-room en laat het nog 10 minuten narijzen. Smeer dan nog een keer in en zet in de oven. Na 20-40 minuten is het brood klaar en ongeveer twee keer zo groot (big in Japan!). Lekker met paté, getoast met een ei of als hamburgerbroodje. Of gewoon met een lik boter en een klodder jam.

Sayonara!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten