Zoeken in deze blog

woensdag 27 juli 2011

Tartelettes met sinaasappel en amadel in chocoladeganache

Ik vind maar weinig dingen zo gezellig als tartelettes. Een eenpersoons taartje: het is één van de aller-Franste dingen die ik kan bedenken! Met citroenvulling, gegeleerde frambozen- of chocolade-truffelvulling, het is zondig en feest tegelijk!

Voor 4 personen heb je dus van die leuke kleine tartelettevormpjes nodig:

Voor een zanddeeg:
- 100 gram boter
- 200 gram bloem
- 60 gram suiker
- halve theelepel zout
- Zakje vanillesuiker

Kneed snel tot een deegbal en laat deze rusten op een koele plaats. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Voor de sinaasappel:
- Schil van een halve sinaasappel, met het wit eraan
- Water
- 100 gram suiker

Snijd de schil in reepjes en leg ze in een laagje koud water in een steelpannetje. Breng dit water aan de kook en giet de schilletjes vervolgens af; dit moet je vier keer herhalen, want zo worden ze zacht en gaat de bitterheid ervan af. Vervolgens zet je 200 ml water in het pannetje op met 100 gram suiker. Voeg de schilletjes toe en laat een kwartiertje bubbelen. Vervolgens giet je ze af en laat ze drogen op een stukje keukenpapier.

Voor de amandelpraliné:
- 150 gram suiker
- 50 ml water
- Handje amandelen (al dan niet met velletjes, het moge duidelijk zijn dat ik geen perfectionist ben)
- Maldon salt flakes

In een steelpannetje met dikke bodem roer je de suiker tot deze is opgelost, vervolgens laat je de siroop zachtjes pruttelen. Deze zal gaandeweg dikker worden en zal steeds donkerder kleuren. Blijf erbij want aangebakken caramel is echt supervies! In mijn keukenmachine hakte ik de amandelen in mootjes en als de caramel hazelnootbruin is, roer je de amandelen erdoor. Draai het vuur daarbij uit en voeg een snufje van de zoutvlokjes toe; ik hou ervan als het "aanwezig" dus ik doe lekker wat meer.

Vervolgens spreid je de praliné uit over wat bakpapier en laat het helemaal hard worden.

Pffffffffffffffff!! Zijn we er nou al?? Neen :)! Rol het deeg uit op een meet bloem bestoven ondergrond en vul de tartelettevormpjes. Bak ze blind (of niet) in een kwartier tot goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen.

Ganache:
- 200 gram pure chocolade 70% cacaobestanddelen
- 150 ml slagroom

Smelt de chocolade, in de magnetron is dat een fluitje van een cent. Vervolgens spatel je de room erdoor en roert tot het een mooie glanzende massa is geworden. Vergeet niet de spatel in je mond te steken want het smaakt verrukkelijk!!!!

Nu is het moment daar!! Voeg de praliné in brokken en de sinaasappelschilletjes bij elkaar in de keukenmachine en draai tot het kleine stukjes zijn.

Haal de afgekoelde tartelettes uit hun vormpjes en schik ze op een bord/ plaat/ iets dat in je koelkast past. Op ieder tartelette schep je wat sinaasappel-caramelgruis en giet daarover de chocolade ganache tot het taartje bedekt is. Versier met enkele zoutvlokjes op het middelste midden en laat ze opstijven in de koeling.

Plof neer op de bank en wees trots want ze zijn prachtig en verrassend van smaak!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten