Zoeken in deze blog

vrijdag 26 april 2013

Substituut voor een veestapel - Moorse Kwartels


Substituut voor een veestapel - Moorse Kwartels

Na jarenlang op diverse etages te hebben gewoond, verhuisden we afgelopen jaar naar een Echt Huis. Een huis met een voordeur die alleen voor ons is, een tuintje, voor èn achter, een trap waar alleen wij op lopen en meerdere slaapkamers! Feest dus! Alsof we landelijk gingen wonen, zo voelde het. Dus mijn eerste aankoop zou zijn .. twee Chinese Diamantkwartels. Dat zat zo; bij landelijk wonen hoort in mijn gedachten een ren met kippen. Wat zeg ik: een erf waar de kippen lekker rondlopen en
 verse eitjes leggen. Daarnaast een setje ganzen, een mini-ezel, een paard, twee honden, een handvol konijntjes, wat schaapjes en een geit (de laatste is de wens van mijn lieve hubby) om het geheel compleet te maken. Dat zou de ideale situatie zijn. Maar, aangezien we in een rijtjeshuis wonen met verse baby, had ik de schaal wat aangepast naar .. twee kwartels. Na enig onderzoek bleek echter ook dit wat ambitieus, kwartels kunnen heel goed over schuttingen fladderen, hebben een grote ren nodig en maken vrij veel herrie. Geen nood, ook daarvoor had ik een oplossing, namelijk mijn Sligro-pas waarmee ik maar liefst vier kwartels kocht. Ze woonden een poosje in onze vriezer, maar gisteren is ook het laatste duo in de pan beland. 

Kwartels kunnen uitstekend gortdroog worden geserveerd, waarbij je de lust van het eten gauw vergaat. Echter, wanneer je ze vult met een smeuige vulling, blijven ze lekker sappig. 

Moorse Kwartels - voor 4 personen:

- 4 kwartels
- 3 kalfssaucijsjes
- 1 flinke ui, fijngesnipperd
- Handje rozijnen
- 1 el fijngehakte, gedroogde abrikozen
- 3 tl Ras el Hanout (indien niet verkrijgbaar is wat Garam Masala ook een goede optie, of anders een klein beetje kerriepoeder)
- 1 tl kaneel
- Mespuntje piment
- 1 el granaatappelsiroop (kan vervangen door crema di balsamico of een koffielepel appelstroop)
- Scheutje Tabasco
- 1 tl sinaasappelrasp
- Handje pijnboompitten
- Bosje platte peterselie, fijngehakt en naar smaak
- 2 el fijngehakte serranoham
- Olijfolie
- Peper & zout
- Bindtouw
- 2 limoentjes


Verwarm de oven voor op 190 graden. Zorg dat de kwartels op kamertemperatuur zijn. Hak hun nekje af en spoel de binnenzijde even schoon (via de buikholte). Ontvel de saucijsjes en meng de inhoud met de rest van de ingrediënten (behalve de limoentjes) een een klein beetje olie. Wees voorzichtig met zout want de worstjes zijn al zout van zichzelf. Mengen kan ook heel goed in de keukenmachine want het mag lekker fijn en compact zijn.
Stop nu de buikholtes van de kwartels lekker vol. Bind vevolgens de pootjes met een mooie strik aan elkaar. Smeer de kwartels in met een beetje olie en bestrooi ze met peper en zout. Laat een pan heet worden en braad de kwartels even aan zodat ze een beetje kleur hebben; ze garen in de oven dus het hoeft echt maar heel even. Schik ze vervolgens gezellig naast elkaar in een braadslede, schik de limoenparten ertussen en rooster ze ongeveer 15 à 20 minuten in de oven. Wanneer je de filets inprikt moet het vocht helder zijn, dan zijn ze klaar.
Erg lekker met krieltjes, die je mee kunt garen in de braadslede of wat couscous die je kunt aanmaken met het braadvocht, olijfolie, sap van de warme limoenen en wat granaatappelpitjes. Zou kun je ook prima kwartels houden!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten